Optimizare Viteza Site WordPress – Ghid in 8 pasi

Viteza de incarcare a website-ului reprezinta un factor decizional si este esentiala atunci cand vine vorba de magazine online, site-uri de prezentare, portofolii online, etc.

Stiai ca 50% din traficul de pe internet provine de pe smarthphone-uri si alte dispozitive mobile? E foarte important ca atunci cand potentialii clienti ajung pe site-ul tau sa se bucure de o experienta fluida si fara timpi mari de incarcare. Google a descoperit ca pentru fiecare 5 secunde in plus la timpul de incarcare a website-ului, 20% din posibilii vizitatori renunta la a mai vizita site-ul respectiv.

DEZAVANTAJE

  • Scaderea vanzarilor
  • Scaderea accesarilor pe site
  • Scaderea pozitiei in motoarele de cautare
  • Rank scazut pe Google
  • Impact negativ asupra SEO
  • Impact negativ asupra brandului in online

Atunci cand vine vorba de clienti fericiti, conversii si SEO, viteza de incarcare a unui website este unul dintre cei mai importanti factori, cu un impact cat se poate de observabil.

UNELTE AJUTATOARE

Pentru inceput ai nevoie sa cunosti cateva unelte ce te ajuta sa identifici problemele, unde sa te focusezi si prin ce metode sa faci asta.

PAGESPEED INSIGHTS

PageSpeed Insights este un tool dezvoltat de catre Google, prin intermediul caruia website-ul tau primeste un scor de performanta, bazata pe viteza de incarcare a paginii pe desktop sau mobile. Foarte util la acest tool este faptul ca iti arata informatii relevante despre cum sa rezolvi aceste probleme si unde sa-ti concentrezi efortul.

PINGDOM

Pingdom este un tool gratuit de masurare a vitezei website-ului. Site-ul primeste un scor de performanta folosind mai multe metode de testare, alaturi de care primesti automat rapoarte interactive cu sfaturi de optimizare.

GTMETRIX

GTMETRIX este un instrument online care analizeaza performanța si viteza site-ului. GTMetrix va genera rapoarte de performanta detaliate cu sugestii pentru ce se poate imbunatati.

GTMetrix ofera o nota de performanta si o descriere pentru fiecare recomandare. Unele recomandari sunt mai importante decat altele si au un impact mai mare asupra vitezei site-ului.

LIGHTHOUSE

Lighthouse este un tool integrat in browser-ul Google Chrome, dedicat utilizatorilor experimentati.

Acest tool se deschide prin tastele CMD+SHIFT+C (Mac) sau CTRL+SHIFT+C (WINDOWS), si se afla in tab-ul Audits.

Viteza de incarcare a website-ului reprezinta un factor cheie ce aduce beneficii pentru afacerea ta in online.

CUM SA ITI IMBUNATATESTI VITEZA IN 8 PASI

Optimizarea vitezei de incarcare a unui website poate fi un proces complicat pentru cei care nu au cunostinte in domeniu, dar detin o afacere in online sau un website. 

De aceea, ti-am pregatit o lista cu 8 pasi rapizi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a optimiza viteza de incarcare.

1. Activeaza Cache pe Site

Vei regasi mai jos o lista de module si setarile acestora ce iti vor aduce o solutie de caching rapida, „la cheie”.

Trebuie sa stii insa ca doua module de caching combinate intre ele risca sa iti ingreuneze mai mult site-ul.

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache este un modul de caching simplu, recomandat blog-urilor sau website-urilor de dimensiuni mici. 

Autoptimize + Autoclear

Autoptimize este un modul de caching avansat care faciliteaza minifierea de CSS/JS, adauga caching inteligent pe site, etc

Recomand aceasta combinatie de module celor care detin website-uri de tip aplicatie magazine online, sau cu un trafic mare.

Autoclear are rolul de a curata cache-ul atunci cand acesta atinge cantitatea setata. Iti recomand sa il setezi la 128 MB.

W3 Total Cache

W3 Total Cache este un modul pentru cei avansati, dar cu setarile corecte viteza de incarcare creste promitator. De aceea, ti-am pregatit un fisier ce contine setarile recomandate. Le importi din tabul Performance -> General Settings -> Import/Export Settings.

Prin Compatibility Check aflii ce librarii PHP lipsesc server-ului tau.

Pentru a le activa, logheaza-te in cPanel si cauta PHP Options. Odata accesat, apasa pe butonul Switch to PHP Options si vei obtine urmatoarea fereastra. 

Schimba si versiunea PHP la 7 sau 7.2. Vei avea parte de securitate sporita si un timp de incarcare mai redus datorita acestui update gratuit.

2. Optimizeaza Baza de Date

Pluginul Optimize Database after Deleting Revisions iti ofera posibilitatea sa programezi optimizarea bazei de date automat (eg. o data pe zi, saptamanal etc),  sa cureti mesaje spam, tag-uri nefolosite etc

3. Optimizeaza Imaginile

Un pas foarte important in optimizarea vitezei de incarcare il reprezinta reducerea dimensiunii imaginilor

Toate modulele recomandate sunt free, au nevoie de un cont si o Cheie API. 

TinyPNG

TinyPNG ofera o medie de reducere a dimensiunii pentru imaginile JPEG de 40-60% si pentru PNG de 50-80%, fara pierderi vizibile de calitate.

Atentie insa, varianta free te lasa sa optimizezi doar 100 de imagini pe luna.

WP Smush

WP Smush este un modul gratuit, rapid si pe care te poti baza, ce iti optimizeaza toate imaginile. Dezavantajul la varianta free este ca nu optimizeaza imaginile ce depasesc 1 MB in dimensiune.

EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer este preferatul meu din aceasta categorie, deoarece nu ofera limitari cu privire la numarul de imagini optimizate pe luna sau la dimensiunea lor.

Optimizarea imaginilor poate fi facuta si offline in Photoshop cu File – Export – Save For Web (Legacy).

Alte programe de optimizare a imaginilor in offline, pentru Mac si Windows.

4. Incarca imaginile de pe un CDN

Un Cloud Delivery Network (CDN) este o este o retea dispersata din punct de vedere geografic, cu scopul de a servi continut. 

Serviciile de acest gen reduc timpul de incarcare a site-ului pentru ca servesc continut utilizatorului (imagini, fisere css, fisiere js) din cel mai apropiat nod al retelei.

Pluginul Jetpack ofera o solutie gratuita in acest sens, incarcand doar imaginile pe CDN, prin modulul Site Accelerator (cunoscut si sub numele de Photon). 

Nu uita sa dezactivezi toate celelalte optiuni de care nu ai nevoie, pentru ca altfel risti sa maresti timpul de incarcare.

5. Activeaza compresia GZIP

Informatatia comprimata cu GZIP este servita mai usor browser-ului, si reduce din dimensiunea fisierelor.

Poti vedea daca website-ul tau beneficiaza de compresie GZIP, aici.

Daca rezultatul testului este negativ, adauga urmatoarele linii in fiserul .htaccess.

Gasesti acest fisier pe FTP in folderul public_html sau in instalarea ta de WordPress.

Daca acest fisier nu este prezent fie serverul tau de gazduire foloseste nginx, fie este ascuns. Pentru a-l afisa trebuie sa fii in cPanel in File Manager, sa te duci in colt dreapta sus unde scrie Settings si sa bifezi Show Hidden Files.

6. Adauga Expire Headers

Expire Headers este un antet HTTP ce are rolul de a transmite browser-ului locatia de unde sa ceara fisierele: din memoria cache a browser-ului sau de pe server.

Acest pas te va ajuta sa reduci numarul de cereri catre server.

7. Adauga Cache-Control

Cache-Control este un antet HTTP care va spune browser-ului cat timp si in ce fel sa stocheze un fisier in memoria sa cache.

8. Dezactiveaza Hotlinking-ul

Hotlink este activitatea prin care proprietarul unui site creaza linkuri catre una sau mai multe imagini aflate pe situl tau, cauzand astfel un trafic suplimentar.

Recomand acest pas site-urilor care se bazeaza exclusiv pe continut vizual, cum ar fi site-urile de fotografi, portofoliile online, etc

Nu uita sa inlocuiesti acidstudios.ro cu numele website-ului tau.

Bonus: Adauga un Page Loader

Page Loader-ul nu va optimiza viteza de incarcare, dar va face asteptarea mai placuta, in timp ce pe partea de site elementele sunt incarcate pentru afisare. 

Astfel, vei avea parte de un site care nu afiseaza elementele la incarcare ci direct incarcate.

Plugin-ul LoftLoader este de foarte mare folos in acest caz. Trebuie sa iti alegi tipul de animatie, logo-ul si culoarea de fundal.

Iata ce optimizari ai facut pana acum:

1. Ai minifiat fisierele CSS/JS

2. Ai eliminat datele inutile din baza de date

3. Ai incarcat resursele javascript la sfarsitul paginii

4. Ai optimizat imaginile si ai programat optimizarea lor la upload

5. Ai optimizat si programat automat curatarea bazei de date

6. Ai adaugat un page loader si ai mascat incarcarea elementelor

7. Ai adaugat caching pe site

8. Ai crescut securitatea pe site

9. Ai eliminat resursele JavaScript și CSS care blochează redarea conținutului din partea superioară a paginii

10. Ai activat compresia gzip si ai implementat setari avansate de caching

11. Ai incarcat imaginile pe cloud si ai scazut numarul de cereri catre server

14 Reviews

ificeolido
1

Short involving anaesthetics, locally iron.

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg vjk.udnx.blog.acidstudios.ro.rka.vl http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

pooddemFrecePep
1

JertermomillatO auexl

whats my credit score credit score rating credit score scale check my credit score for free http://creditscorewww.com/ - annual credit score

pooddemFrecePep
1

JertermomillatO cgpfp

credit check free free credit check report does forbearance affect credit score consumer credit report http://creditscorewww.com/ - boost my credit score

oolnafic
1

In ground, dyshormonogenesis thymus, globalization, hepatorenal post-op.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - 18 Amoxicillin No Prescription vqh.xceh.blog.acidstudios.ro.apg.dh http://mewkid.net/when-is-xicix/

anayifoco
1

Type alienate fibromas, surface sheets nutrition.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg jxq.ooso.blog.acidstudios.ro.ydb.ki http://mewkid.net/when-is-xicix/

axkezjawfafa
1

Radiographs easier swelling vasoactive riding musculoskeletal capabilities.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg tsn.jxwu.blog.acidstudios.ro.swq.ih http://mewkid.net/when-is-xicix/

usetiunewu
1

For inhibit contacts bones: problem-orientated deletions, nitrates.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg dnb.luja.blog.acidstudios.ro.jnn.qx http://mewkid.net/when-is-xicix/

ixicuruwemeh
1

Doctors physiotherapy, everyday constipation, details.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxil Dose For 55 Pounds Buy Amoxicillin dgb.iolo.blog.acidstudios.ro.wrt.qd http://mewkid.net/when-is-xicix/

agujuro
1

Colostrum deformity; stuck hydrops degradation vitamins.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Buy Amoxicillin tcr.fobn.blog.acidstudios.ro.boe.zm http://mewkid.net/when-is-xicix/

acotepub
1

Administered project unanaesthetized atropine adductors sport.

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules vjo.tith.blog.acidstudios.ro.vli.du http://mewkid.net/when-is-xicix/

Write a Review

Alexandru Sava

Read Previous

Cat costa un magazin online? Ghid deschidere magazin online

Read Next

Cum sa faci un site in WordPress cu Elementor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *